EMDR

Wat is EMDR?

EMDR is een effectieve psychotherapeutische behandelmethode. Een gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect op iemands leven heeft noemen we traumatisch. Typisch voor een traumatische herinnering zijn de heftige emoties, de levendige beelden en de fysieke reacties daarop. Zo kan later een geluid dat je hoort, een geur die je ruikt of een beeld dat je ziet de beelden en de gevoelens aan die gebeurtenis weer levendig terug brengen. Inclusief alle lichamelijke reacties van toen.

Wetenschappelijk Onderzoek

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar EMDR en de resultaten hebben aangetoond dat EMDR succesvol is bij volwassenen. Mensen zijn vaak na een aantal sessies in staat hun leven zonder nare herinneringen of reactie op te pakken. Ook bij kinderen en jongeren zijn de uitkomsten veelbelovend. Klachten verminderen of verdwijnen en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is.

Wanneer EMDR?

Klachten die met EMDR al succesvol zijn behandeld;

 • Nare, traumatische ervaringen uit het verleden
 • Ongedefinieerde angstklachten
 • Ongedefinieerde gevoelens
 • Nachtmerries
 • Oorlog, geweld, overval ervaringen
 • Angstgerelateerde gevoelens
 • Zelfbeeld klachten
 • Zelfvertrouwen klachten
 • Paniekaanvallen
 • Allerlei angsten en fobieën
 • Depressieve klachten

EMDR is een methodiek waar de therapeut gebruik van maakt naast de eigen specialisatie zoals psychosociale therapie, psychotherapie, hypnotherapie, coaching enz.

Belangrijk in de therapie is om samen te kijken waar de klachten ontstaan zijn en wat de gebeurtenis of gevoelens nu met je doen.

De procedure

De therapeut vraagt de nare herinnering(en) te beschrijven (vertellen) en bespreekt de bijbehorende beelden, gedachten of gevoelens. Deze informatie is nodig om het juiste EMDR protocol toe te passen.

De therapeut vraagt naar de lading die jij vanuit het “hier en nu” ervaart en brengt alles in kaart. Het verwerkingssysteem in het brein wordt gestimuleerd door met de ogen de hand van de therapeut te volgen of door audio stimulatie (toon-klikjes via de koptelefoon). Soms zal de therapeut op de knieën of handen zachte tikjes geven. Uiteraard enkel en alleen met toestemming.

De procedure brengt doorgaans een afwisseling van gedachten, beelden en gevoelens op gang waarbij deze ook gepaard kunnen gaan met lichamelijke reacties en sensaties. De cliënt wordt na elke set oogbewegingen, geluiden of tikjes gevraagd zich te concentreren op dat wat er op dat moment opkomt (een beeld, gevoel of gedachte), waarna er een nieuwe set bilaterale stimulatie volgt. De aangeboden sets oogbewegingen of geluiden zullen er toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest.

De EMDR behandeling zal doorgaans dertig tot negentig minuten in beslag kunnen nemen. Gemiddeld zal een sessie ongeveer één uur duren en heeft men twee tot zes sessies nodig bij enkelvoudige problematiek.

Ik ben aangesloten bij de Samenwerkende EMDR therapeuten.